• Jesenka Ricl

Rab otok sreće

Updated: May 28, 2018

U Opatiji, na međunarodnoj konferenciji #IMR2018 Interdisciplinary Management Research Conference predstavljeni su rezultati istraživanja na temu brandiranja i turističkog pozicioniranja otoka #Rab.


U 2014. godini donesen je prijedlog pozicioniranja destinacije otok Rab na turističkom tržištu. Prijedlog je bio odgovor na investicijski zamah i kvalitetne iskorake u ponudi turističkog proizvoda i usluga. Napredan razvoj uvjetovao je i kreiranje novog brenda. Primarni cilj pozicioniranja i brendiranja otoka Rab bio je produljenje turističke sezone i povećanje učinkovitosti turističkog gospodarstva, što za rezultat ima generiranje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta, diversifikaciju radnih mjesta te poboljšanje životnog standarda stanovništva na otocima. Istraživački trojac #JesenkaRicl, #DraženĆućić, na čelu s #DominikomPaparić, predstavio je rezultate istraživanja koji su se odnosili na prepoznatljivost brenda #Rabotoksreće kojega proteklih godina promoviraju djelatnici ureda Turističke zajednice grada Rab i Turističke zajednice Općine Lopar.KONKURENTNO OKRUŽENJE


Svake godine niču nove turističke destinacije s raznolikom ponudom selektivnog turizma. Pojedine destinacije razvijaju raznovrsna iskustva za potencijalne putnike. Upravljačke jedinice turističkih destinacija pokušavaju koristiti turističke djelatnosti u svrhu gospodarskog oporavka što znači kontinuirano traganje za bolje pozicioniranjem turističkih destinacija u iznimno konkurentnom okruženju. Uobičajena turistička ponuda se svodi na kulturnu, prirodnu, baštinsku ili avanturističku ponudu što zapravo nije dovoljno. Potrebno je udaljiti se od “generičke” ponude i pronaći posebnosti i autentičnosti koje će utjecati na jače pozicioniranje turističke destinacije u odnosu na konkurentnu destinaciju. Pozicioniranje destinacije, brendiranje i izgradnja prikladne slike destinacije osnovno je motivacijsko sredstvo za turiste.

Razvoj brenda otoka Raba koje će u regiji osigurati željenu prepoznatljivost na turističkom tržištu jedno je od ključnih pitanja marketinške strategije Raba u proteklih 10-tak godina jer se uviđa činjenica da je Rab kao turističko odredište nedovoljno prepoznatljiv na tržištu i da ne postoji jasan imidž otoka i percepcija kupca tj. turista.ŠTO BRAND DONOSI


Brend strategijom Raba želi se definirati ključne elemente konkurentskog pozicioniranja Raba. Riječ je o odabiru ključnih atributa jedinstvenosti Raba koji ovaj otok diferenciraju od konkurenata i koji predstavljaju osnovu destinacijskog brenda. Također, moguće je derivirati

Razvoj brenda otoka Raba koje će u regiji osigurati željenu prepoznatljivost na turističkom tržištu jedno je od ključnih pitanja marketinške strategije Raba u proteklih 10-tak godina jer se uviđa činjenica da je Rab kao turističko odredište nedovoljno prepoznatljiv na tržištu i da ne postoji jasan imidž otoka i percepcija kupca tj. turista.


RAB OTOK SREĆE


Cilj brend strategije Raba je stvaranje pretpostavki koje će regiji omogućiti zauzimanje jasne pozicije na “mentalnoj karti” potencijalnih kupaca. “Krovni” brend Raba postaju ključne “ideje vodilje” turističkog razvoja destinacije, interpretirane i održavane u turističkim proizvodima i uslugama, kao i u sveukupnoj komunikaciji s kupcima tj. turistima.

Proizlazeći iz jedinstvenih identitetskih obilježja otoka Raba te komunicirajući s vrijednosnim sustavom modernog kupca („novog turista“), vrijednost brenda, odnosno srž ili sama bit obećanja Raba je jedna jasna korist za posjetitelje/turiste: Sretan otok/Zdrav otok. U tom su konceptu sadržane poruke o „dobrom osjećaju“ tijekom boravka na Rabu u smislu zadovoljstva i ispunjenosti što za posjetitelje/turiste proizlazi iz mogućnosti bavljenja vrlo širokom lepezom aktivnosti, boravkom u očuvanom prostoru ali i regiji posvećenoj premisi održivosti.

Interpretirajući jedinstvena obilježja Raba te istovremeno prezentiranje izuzetno važne vrijednosti zdravlja, aktivnosti, ispunjenja i ekološke ravnoteže, suvremenom turistu, brend ili obećanje „Sretan otok“ uspijeva izraziti svu slojevitost destinacije i kupcu relevantne vrijednosti.

Osobnost brenda odnosi se na karakteristike brenda kao ličnosti.


Odgovara na pitanje kakav je otok Rab i kako se posjetitelj/turist osjeća prilikom boravka?


Rab se može opisati kao umjeren, velikodušan, vitalan, zabavan i otvoren otok. Impresivan je na mnogo načina. Njegova bogata povijesna baština i osebujna priroda zadivljuju, njegova kultura života veseli, njegova vitalnost potiče, kompleksnost razvojnih opcija vrijedna je poštovanja. U svojoj raznovrsnosti, Rab je mjesto gdje posjetitelj/turist ima veliku slobodu izbora, mjesto pozitivne energije, mjesto koje oslobađa. No, ponajviše Rab se doima svojim umjerenim, finim temperamentom, od blagosti klime, mirnog i zaštićenog mora te blagih mirisa otočnog bilja, preko profinjene arhitekture i suptilnih otočnih okusa.
REZULTATI ISTRAŽIVANJA


Turisti odabiru one proizvode za koje smatraju da su atraktivni i za koje smatraju da će im ponuditi najbolju vrijednost za novac. Iz rezultata provedenog istraživanja autori su zaključili kako najviše putuju oni koji imaju visoku razinu obrazovanja, prosječnu razinu prihoda i zaposleni su kod nekog drugog. Gotovo podjednako putuju oni ispitanici sa ispodprosječnom razinom prihoda i oni sa iznadprosječnom razinom prihoda. Nadalje, suvremeni putnik buduću putničku destinaciju odabire na temelju preporuke, ali i dosadašnjih osobnih iskustava uz pretraživanje Internet stranica s objavama komentara i iskustava ostalih putnika. I dalje je zastupljen trend bookiranja turističkih aranžmana (smještaja) osobno. Turistima je važna kvaliteta smještaja i najviše odabiru apartmanski smještaj, prirodne i kulturne karakteristike destinacije, opća razina cijena, dostupnost dodatnim uslugama i aktivnostima i zadovoljno lokalno stanovništvo.


Prepoznatljivost otoka Raba kao turističkog odredišta je specifičan prirodni krajolik, prirodne i geološke znamenitosti. Logo i slogan „Rab otok sreće“ je prepoznat kao vizualni identitet otoka Rab a glavni promotor su i dalje uredi Turističke zajednice, ali pružatelji usluga u turizmu koriste logo i slogan pomoću kojega promoviraju svoje proizvode i usluge putem digitalnog oglašavanja.


U budućnosti je potrebno provoditi marketinške aktivnosti koje će utjecati na bolju diferenciranost turističkih proizvoda i usluga, potrebno je pojačati marketinške aktivnosti i unaprijediti suradnju na području zajedničkog marketinškog oglašavanja posebno među ponuđačima turističkim proizvoda i usluga.


Resursi kao što su brend proizvodi otoka Rab i bogata prirodna, kulturna baština utječu na prepoznatljivost turističke destinacije i omogućavaju razvoj dodatnih linija diferenciranih proizvoda.


Turistički brand otoka svojevrsna je esencija destinacije koju predstavlja. Temeljem analize dostupnih sekundarnih podataka i primarnih podataka dobivenih anketnim istraživanjem, moguće je govoriti o određenih strateškim potencijalima i čimbenicima za dugoročni razvoj i ostvarenje što bolje turističkog uspjeha na otoku Rabu.

Nedvojbeno je kako turističke zajednice na otoku Rabu uspješno provode marketinške aktivnosti kroz kampanju “Rab otok sreće”. No, podaci anketnog istraživanja govore o tome da slogan i logo manje koriste poduzetnici u turizmu. Obzirom da turisti putovanje organiziraju bookiranjem smještaja putem internetske komercijalne usluge s ponudama privatnog smještaja koje nude fizičke osobe, preporuka je da djelatnici turističkih zajednica dodatno informiraju poduzetnike te ukažu na dobrobit udruženog oglašavanja.


Ukoliko želite saznati više slobodno kontaktirajte autore. Fotografije su preuzete s službene internet stranice TZ Rab.

  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle